Mad i 15.000 år – og en madkurv

 Historien om danskernes mad gennem 15000 år er en lille kulturhistorisk kogebog, der netop er udgivet af Dansk Landbrugsmuseum.

 Her kan interesserede læse om alt lige fra oldtidens spisekammer over arnebænken og komfurkøkkenet til det videnskabeligt indrettede ”smalle” og ”arbejdsbesparende” industrielle køkken, de fleste af os voksede op med. Det køkken, der var indrettet så kun én person kunne være der – husmoderen – og som røg på møddingen, da vi alle fik samtalekøkkener fra 90erne og fremefter.

Så jo, der er billeder af ”køkkener” i bogen; men altså også meget andet såsom kulturhistoriske fortællinger om fortidens fødevarefremstilling komplet med små anekdoter, fine billeder og spændende opskrifter.

Her i huset er vi lige nu – inspireret af vores besøg i Ladby – optaget af vikingetidens mad. Vi har derfor prøvelæst og prøvesmagt netop det kapitel. Noget af det viste sig da at være rigtig fint. Først og fremmest teksten og nogle af opskrifterne. Eksempelvis var der en lille fin opskrift på pandekager med rugmel, i blandet hakkede ”krydderurter” i form af brændenælder og skvalderkål. Men at billedet viste pandekager med noget, der betænkeligt lignede jordbærsyltetøj må stå for redaktionens ansvar. Og så var der – når vi nu er i gang – billedet af den indbagte svinemørbrad, der var pænt anrettet med kartofler, der som bekendt først kom til Europa efter Columbus opdagede Sydamerika! Hvis der skal drømmes er denne lille bog derfor ikke så helt tilfredsstillende, som man kunne have ønsket. Vi endte derfor med at supplere op fra andre bøger om vikingetidens mad, hvilket resulterede i en madkurv med dette indhold:

Vikinge-madkurv

  • Vikingeøl
  • Æblesaft
  • Byg- eller rugpandekager med
       – spegeskinke rørt op med kærnemælksost og skvalderkål
       – røget makrel rørt op med youghurt og peberrod
  • Flæskeben krydret med vild timian og serveret med honningsennep
  • Små nøddekager serveret med smør
  • Frisk frugt: jordbær og blåbær.

Og ja, jordbærrene og blåbærrene blev ikke samlet i skoven og honning har været et kostbart sødemiddel, som vikingerne bestemt ikke ruttede med, når de skulle på udflugt. Og børnene har helt sikkert ikke fået æblesaft at drikke. Men lidt skal der jo være for de små. For øvrigt er opskrifterne uden salt og peber, men det står naturligvis frit for at digte videre. Vikingeøl kan med fordel købes rundt om på mange museer, der for manges vedkommende har indgået samarbejdsaftaler med lokale bryggerier.

Bettina Buhl: Historien om danskernes mad i 15.000 år – med udvalgte opskrifter fra gamle danske kogebøger. Landbrugsmuseet, Gl. Estrup 2011. 128 s., 148 kr.

Opskrifter (4 – 6 personer)

Æblesaft (til børnene). 3 kilo hakkede æbler – gerne med skræl og kernehus – lægges i en stor skål, overhældes med 3 l. vand Blandingen skal stå i 4 dage (køligt) hvorefter den skal sis og honningen røres i. Kan holde sig ca. en uge i køleskab.

Bygpandekager. 4 hele æg, 1 øl (33 cl), 2 dl. Vand, 200 gr. Hvedemel og 100 gr. byg- eller rugmel, ½ tsk. salt, en håndfuld hakkkede skvalderkål, brændenælder og havesyre samt smør til stegning. Bages som almindelige pandekager, men ikke for varmt, så krydderurterne brankes.

Serveres med hakket røget skinke rørt op med skvalderkål og andre vilde urter samt kærnemælks ost, eller med makrel eller anden røget fisk rørt op i drænet yoghurt, en anelse piskefløde samt tilsat reven peberrod.

Kærnemælks ost. En liter kærnemælk varmes op til ca 40 gr. uden at man rører i den (eventuelt kan man fordele varmed en til to gange med en træske). Herefter skiller osten sig fra vallen og man kan si blandingen gennem et klæde for at få ostemassen frem. Vallen kan eventuelt bruges til at bage pandekagerne med.

Flæskeben krydres med salt, honning og vild timian, steges i ovnen på bagepapir (eller grilles) og serveres med honningsennep, der eventuelt er rørt op med yoghurt.  Selvfølgelig kan man røre sin egen sennep, men man kan jo også købe den bornholmske, der smager himmelsk.

Små nøddekager. Ca. 100 gr. hasselnødder hakkes og blandes med 50 gr. finthakkede, tørrede æbler. Heri røres 3 dl. honning og 4 æg. Kagerne fordeles som små toppe på bagepapir og bages ved 200. i ca. 8 – 10 min. (Ej varmluft). Kan eventuelt serveres med smør.

God fornøjelse!

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s